Stap 2: Een compostbak vullen

Een compostbak heeft geen bodem nodig. Het is juist de bedoeling dat de kleine beestjes vanuit de grond naar boven kruipen om je afval in compost om te zetten. Je zult dan wel een laag compost op de bodem moeten leggen die als basis dient. De kleine organismen die daarin zitten, kunnen dan de composthoop gaan omzetten.

Het is belangrijk de verschillende 'groene' materialen (gras, bladeren, keukenafval, eierschalen en koffiedik) en 'bruine' planten materialen (gehakseld snoeisel) in verschillende lagen aan te brengen. De opbouw van compost moet ook luchtig zijn, zodat zuurstof en vocht voldoende kunnen binnendringen. Zuurstof en vocht zijn namelijk van essentieel belang voor de micro-organismen.

Gekookte etensresten rotten moeilijker en daarom is het niet verstandig om deze in een composthoop te verwerken. Veel keukenafval is ook erg nat en dat trekt ook muizen en ratten aan. Vermeng het dus met voldoende absorberend materiaal.

Er mogen ook geen plantenresten op de composthoop die met gif zijn behandeld, omdat het de voor de omzetting noodzakelijke bacteriƫn en schimmels doodt. Wat ook niet gebruikt mag worden, zijn koolstronken met knolvoetziekte. De sporen van deze hardnekkige schimmels kunnen niet worden verteerd.

Verder mogen er geen dikke lagen gras of boomblad op de composthoop, tenzij ze zijn vermengd met luchtiger materiaal. Tussen dikke lagen gras en boomblad zit geen lucht. De lagen koeken hierdoor op elkaar en worden niet omgezet, omdat er een gebrek aan lucht is.

Doe het volgende in de eerste compostbak:
- bladeren
- bloemen
- broodkruimels
- de inhoud van de stofzuigerzak
- doppen van noten
- eierschalen
- filterzakjes met koffiedik
- fruitafval
- gras (wel mengen)
- haagscheersel
- haar
- houtas
- koffiedik lokt regenwormen aan en die zijn heel goed voor het composteren
- plantenresten
- resten van rauwe groenten
- schillen van fruit
- snoeihout (gehakseld)
- stro
- takken (gehakseld)
- theebladeren en theezakjes

Niet in de composthoop
- Aardappelschillen
- Aarde en zand
- Afval van koolplanten
- Beukenbladeren
- Bloeiende en zaaddragende planten
- Botten en vlees
- Coniferenafval
- Eikenbladeren
- Gekookte etensresten
- Onkruid bevat zaad
- Schillen van citrusvruchten
- Snijbloemen
- Uitwerpselen
- Zieke planten